Airco’s

Een ‘airconditioning’ bestaat uit 1 of meerdere binnen delen en 1 buitendeel. Het binnen deel is het deel dat binnen aan de muur hangt. Dit deel haalt warme lucht uit de kamer en blaast koele lucht de kamer in. Het buitendeel hangt of staat buiten, bijvoorbeeld aan de gevel of op je dak. Dit deel stoot de verzamelde binnen warmte af naar de buitenlucht. Hoe gaat dat proces in z’n werk?

De werking van een airconditioning: het rondpompen van ‘t koudemiddel (freon)

Het koudemiddel oftewel de vloeistof of het gas (freon) loopt door de warmtewisselaar. Een door elektra aangedreven compressor pompt dit middel rond voor de verdamping en condensatie. Op die manier verplaatst het koudemiddel zich door het leidingwerk en verandert de vorm. Dit proces herhaald zich continue. Het vloeistof word gas door de verdamping en het gas word weer vloeistof door de condensatie.

De uitleg over het proces

Het afgekoelde koude middel bereikt in vloeistofvorm het binnen deel en de verdamper. De kou wordt afgegeven, terwijl intussen de warmte wordt aangezogen uit de kamer. De vloeistof verdampt naar de gasvorm en neemt de warmte op, de tempratuur van de damp stijgt. De compressor in het buitendeel perst het gas samen. Onder hoge drukt loopt de tempratuur op naar 50 tot 60graden.

Logischerwijs is er een groottempratuurverschil met de buitenlucht. Dit verschil is gratis energie voor de condensor: door de relatieve kou van buiten transformeert het gas langzamerhand terug naar vloeistof. Waarna het expansieventiel de druk weer verlaagt, waardoor het koudemiddel weer volledig vloeibaar wordt. Vervolgens bereikt het afgekoelde middel weer het binnen deel en de verdamper. Waar het proces weer helemaal opnieuw gaat.

Dit gehele proces kunnen we ook omdraaien, waardoor alles de andere kant op gaat werken.

Dan verwarmen we de ruimte en zuigt de airco de koude lucht uit de kamer.

Mocht je hier nu meer informatie over willen, vraag dan vrijblijvend een advies gesprek of offerte aan.

Offerte aanvragen
× Hoe kan ik u helpen?