Warmtepompen

Warmtepomp: duurzaam elektrische verwarmen en warm tapwater.

Hoe werkt een warmtepomp?

Met een warmtepomp benut je de warmte van de natuur om hiermee je woning of je sanitair water mee te verwarmen.

Je bespaard er een hoop geld mee, en tevens help je ook mee voor een groener milieu.

De informatie over de soort warmtepompen die er zijn vind je hier uitgelegd.

Een warmtepomp doet niets anders dan de warmte/energie onttrekken aan de natuurlijke bronnen, zoals uit de buitenlucht, de aarde en het grondwater. Deze onttrokken warmte/energie kan vervolgens omgezet worden in bruikbaar warmwater om hier je huis of je tapwater mee te verwarmen.

De warmtepomp bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de warmtewisselaars, de elektrische pomp, een compressor en een leidingsysteem gevuld met een soort vloeibaar gas ook wel freon genoemd.

Stapsgewijs zal ik u precies uitleggen hoe het proces exact werkt en wat de warmtepomp in grote lijnen doet.



De belangrijkste warmtepomp eigenschappen

- Qua omvang is het vergelijkbaar met een klassieke vloerketel.
- Hybride is ook mogelijk, waardoor je je onlangs vernieuwde ketel nog kunt houden. De warmtepomp en ketel worden dan gecombineerd.
- Hybride versies gebruiken altijd de zuinigste functie (kijkend naar de huidige energie prijzen).
- Werkt op een laagtempratuurregime. Dat vereist een goed geïsoleerde woning en een warmteafgiftesysteem dat op lage tempratuur goed werkt.

De soorten warmtepompen

Er zijn 4 soorten te onderscheiden: grond-water, lucht-water, water-water en lucht-lucht warmtepompen. De werking van deze warmtepompen berusten allemaal op dezelfde natuurkundige principes, alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt verschilt per type warmtepomp.

In het overzicht hieronder kun je zien welke soorten warmtepompen er zijn en op welke manier ze de energie onttrekken aan de omgeving.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp, ook wel een volledige warmtepomp genoemd, werkt op stroom. De warmtepomp haalt de warmte het grondwater en zet dat om in een bruikbare temperatuur. Hiervoor moet een diepe put gemaakt worden van 25 tot 150 meter, afhankelijk van de bodemsamenstelling. Een volledige warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning en warm water. Voor warm water heeft de warmtepomp een voorraadvat. Dit systeem wordt vaak toegepast bij woningen met een laag energieverbruik en is qua kostprijs het duurste systeem op de markt. Dit komt door de grondboring.

De werking van de water/water warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Een koelkast koelt doordat er warmte wordt verzameld in de koelkast en aan de buitenkant wordt afgegeven. Een water/water warmtepomp doet het tegenovergestelde, die verzamelt warmte uit de bodem of het grondwater en geeft deze af in de woning. De temperatuur van de bodem hoeft hiervoor niet warmer te zijn dan in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de bodem halen als het koud is.

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp, werkt ook op stroom. De warmtepomp haalt de warmte uit de bodem/aarde en zet dat om in een bruikbare temperatuur. Hiervoor moeten bodemlussen gemaakt worden het liefst zo diep mogelijk om de tempratuur zo constant mogelijk te houden, des te hoger rendement. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning en warm water. Voor warm water heeft de warmtepomp een voorraadvat. Dit systeem wordt vaak toegepast bij woningen met een laag energieverbruik en is qua kostprijs een van de duurdere systemen op de markt.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Deze warmtepomp werkt dus volledig op elektra. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de voor de traditionele verwarmingsketel en maakt gebruik van aardgas overbodig. Tevens is dit een stuk goedkopere oplossing dan de andere soort warmtepompen(water-water en grond-water). Het rendement ligt echt wel wat lager, dit komt omdat de tempratuur van de buitenlucht erg varieert. Hoe kouder de buiten tempratuur, hoe lager het rendement.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit 1 buitendeel en 1 of meestal meerdere binnen units. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en geeft de warmte af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Vandaar de naam. In deze opstelling worden uw ruimtes verwarmd (of gekoeld) door middel van plafondunits, kanaalunits en/of wandunits die warme (of koele) lucht uitblazen. De lucht/lucht warmtepomp is vergelijkbaar het een traditionele airconditioning, die bij verwarmen omgekeerd werkt. Het verkrijgen van warmte werkt vergelijkbaar met de lucht/water warmtepomp, alleen wordt de warmte anders afgegeven: via lucht. Dit is dan ook het goedkoopste systeem op de markt.

Is het u allemaal nog niet duidelijk of wilt u graag een offerte?
Vraag hier gratis een advies gesprek of offerte aan.

Offerte aanvragen
× Hoe kan ik u helpen?