Zonnepanelen

Informatie over een zonnepaneel

Een zonnepaneel is een paneel die het (zon)licht gebruikt om stroom op te wekken. De overkoepelende naam is “PV” en dit staat voor Photo Voltaic. “Photo” deze term komt van het Griekse woord voor licht en “Voltaic” staat voor een elektrische stroom en de naam van de Italiaanse natuurkundige Volta, naar wie de eenheid Volt is genoemd. Het betekent letterlijk: licht en elektriciteit. Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Watt-piek (Wp).

Wanneer u zonnepanelen op het dak van uw huis heeft, dan genereert u stroom die meteen na het omvormen gebruikt wordt in uw huis. Aan de hand van een vrijblijvend advies gesprek kunnen we samen bepalen hoeveel zonnepanelen u werkelijk nodig heeft om uw huidige energie verbruik te kunnen dekken.

Hoe werkt het en welke systemen zijn er?

De zonnepanelen wekken stroom op, deze stroom kun je nog niet rechtstreeks in uw woning gebruiken. Hiervoor heb je een omvormer nodig, die de opgewerkte stroom (gelijkspanning) omvormt naar de stroom (wisselspanning) die je in je stopcontacten gebruikt. Ik wil u doormiddel van een afbeelding laten zien, hoe het in zijn werk gaat. Dit is slechts een indicatie om het u zo makkelijk mogelijk uit te leggen. De stroomlijnen in de afbeelding kunnen dan ook afwijken van uw huidige situatie.

Hoe werken zonnepanelen?

  1. Doormiddel van (zon)licht wekken de panelen gelijkstroom(DC) op.
  2. De omvormer vormt dit om naar wisselspanning(AC).
  3. Deze omvormer word in de meterkast aangesloten om uw huis te kunnen voorzien van opgewekte stroom en het overtollige stroom aan het net te kunnen leveren.
  4. In de zomer wekt u natuurlijk veel te veel op, dit word dan ook aan het net geleverd. In de wintermaanden schijnt de zon niet of nauwelijks, dan moet je dus stroom inkopen. Aan het eind van een contract jaar word alles tegenover elkaar af gestreept. Dit proces heet salderen.

Systemen

Wij als project duurzaam kunnen meerdere goede kwalitatieve systemen en panelen aanbieden. Voor alle soort daken met of zonder schaduw hebben wij een gepaste oplossing.

Hoe zit een paneel nu in elkaar?

Het grootste gedeelte van een zonnepaneel word gemaakt van silicium, dit product zorgt ervoor dat het licht absorbeert. De onzichtbare elektroden bewegen zodra er (zon)licht op komt. Er is een positief materiaal en een negatief materiaal die gescheiden zijn door isolatie materiaal. Deze positief geladen elektronen (protonen) willen naar het negatief geladen deel. Wanneer we het positief materiaal verbinden met het negatief materiaal, dan ontstaat er een elektrisch circuit. Dit is de gelijkstroom die opgewekt wordt en nog moet omgevormd worden naar de bruikbare wisselspanning. De zonnepanelen worden afgewerkt doormiddel van een duurzaam profiel om er voor te zorgen dat er geen vocht bij de cellen kan komen.
Offerte aanvragen
× Hoe kan ik u helpen?