Laadpalen

Om mee te doen met de energie transitie, rijden we steeds vaker een elektrische auto.
Hiervoor heb je natuurlijk een laadpaal aan huis nodig.
Wij helpen je hier dan ook graag mee.

Elektrische auto opladen, hoe werkt het?

Een auto is net als een telefoon, deze moet ook regelmatig opgeladen worden voor gebruik. Normaal gesproken zul je naar het tankstation rijden met de auto en deze volgooien met fossiele brandstof om je weg te kunnen vervolgen. Tegenwoordig kun je bij elk tankstation ook elektrisch opladen bij een snel laadpaal, hiervoor heb je wel een speciaal pasje nodig. Dit heeft wel invloed op je reistijd. Daarom kiezen veel mensen voor een persoonlijke laadpaal aan huis, waardoor je bijna nooit meer bij het tankstation staat om op te laden.

Het laden van een elektrische auto werkt ongeveer het zelfde als alle andere elektronisch apparatuur: Je auto staat bij een laadpaal, je sluit de laadkabel aan op de auto en wachten maar tot deze opgeladen is. De laadtijd is erg afhankelijk van de soort laadpaal, hier zitten erg veel verschillen in. Wel zit er onderscheid in tussen ‘normaal laden’ bij een normale laadpaal of het ‘snel laden’ bij een snellaadpaal.

Normaal laden

Zo’n beetje alle laadpalen die u om uw heen ziet zoals bij mensen op de oprit, bij de kantoren, of langs de weg staan, zijn normale laadpalen. De onderscheid die je hier tussen kunt maken is een ‘privé laadpaal’ en een ‘openbare laadpaal’. Normaal gesproken als je je eigen laadpaal of wallbox hebt heb je daar geen abonnement voor nodig, let hier bij wel op dat deze wel aan de muur bevestigd dient te zijn (dus niet gemonteerd op een paal).

Bij een abonnement hoort een laadpas, met dit pasje identificeer je jezelf bij een laadpaal. Een leverancier weet dan wie er stroom heeft afgenomen en aan wie dit gefactureerd moet worden. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om je telefoon te gebruiken in plaats van een laadpas, dit is vergelijkbaar met het contactloos betalen met je telefoon. Het laden met normale snelheid doe je vooral op momenten dat je de auto niet gebruikt, ’s avonds en ‘s nachts thuis of overdag op het kantoor of bij een klant.

Het volladen van een accu duurt ongeveer 6 tot 12 uur, dit is wel afhankelijk van het soort laadpaal en auto.

Snelladen

Deze laadpalen vind je doorgaans vaak langs onze snelwegen en drukke wegen bij de grote tankstations. Voor deze laadpalen heb je een laadpas nodig.

Ben je onderweg en je accu is bijna leeg, wil je hier natuurlijk niet lang op wachten. In dit geval wil je dan gebruik maken van deze snelle laadpaal.

Deze laadpalen laden de accu veel sneller op als bij het normale laden. In veel van deze gevallen in de accu na 20 tot 60min weer voor 80% opgeladen.

Waarom maar laden tot 80% bij een snellaadpaal?
De laadsnelheid neemt boven de 80% af. Dit is om de levensduur van de accu te verlengen. Je kunt het zien als een glas water dat je onder de kraan vult. Wanneer je de kraan helemaal op draait zal het water over de randen heen komen voor het glas helemaal gevuld is. Dit geldt het zelfde voor een accu, naarmate de accu voller raakt gaat het laden steeds langzamer. Dus als je op vakantie gaat en je wil niet te lang en te vaak stoppen, is het sneller om tot 80% te laden. Tevens is het bij een snelle laadpaal duurder laden dan bij een normale laadpaal. Dit kun je dan ook terugzien in het tarief dat leveranciers rekenen per geladen kilowatt. Snelladen doe je dan ook alleen wanneer dit echt noodzakelijk is.

De laadpas

In Nederland zijn erg veel aanbieders van laadpassen en er is maar een deel die toegang biedt tot alle openbare laadpalen in heel Europa. Aanbieders van deze passen zijn onder andere de ANWB, E-Flux, MSP en vattenfall. Met een credit card kun u tegenwoordig ook al bij veel laadpalen terecht.

Waar moet je opletten bij een aanschaf van een laadpaal?

- Hoe snel kun/wil je laden?
- Zit er een laadkabel bij de laadpaal?
- Wil je de kosten thuis verrekenen met de baas?
- Wil je slim laden (met zonnig weer opladen)?

Dit zijn wat simpele vragen om je verder te kunnen helpen in de keus voor een laadpaal. Mocht je hier meer informatie over willen, vraag hier dan vrijblijvend een advies gesprek of offerte aan.
Offerte aanvragen
× Hoe kan ik u helpen?