Spouwmuurisolatie
Hier vind u alles wat u moet weten over spouwmuurisolatie.De spouwmuur is momenteel de meest gebruikte methode om de buitenmuren te isoleren, dit is ook erg logisch, want dit is bijzonder rendabel. U kunt tot maar liefst 30% besparen op uw energie rekening.
Bovendien is het eenvoudig en snel aan te brengen aan uw woning/bedrijf. En de investering is relatief goedkoop in vergelijking met andere energie besparende oplossingen. In combinatie met meerdere energie besparende oplossingen kun je ook nog in aanmerking komen voor een subsidie, Tevens is het vrij snel terugverdiend.
Wat is een spouwmuur?
De meeste huizen in Nederland die na de jaren 30 gebouwd zijn hebben spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit:- De buitenmuur bestaand uit baksteen en/of metselwerk, dit word ook wel het buitenblad genoemd.
- De spouw, de openruimte tussen het binnenblad en buitenblad.
- De binnenmuur, bestaand vaak uit kalkzand of metselsteen blokken, dit word het binnen blad genoemd. De ruimte tussen de spouw is doorgaans 3cm – 10cm breed. Het doel van de spouw is het verhinderen dat er vocht via de buitenmuur uw woning binnendringt
1=buitenblad, 2=luchtspouw, 3=isolatiemateriaal, 4=binnenblad
Andere delen: 5=verdiepingsvloer, 6=begane grondvloer, 7=funderingsbalk, 8=bodemafsluiting, 9=maaiveld
Wat is spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie isoleert men de spouw, dus de open ruimte tussen uw binnen en buiten muur. Dit word gevuld met isolatie materiaal zoals glaswol, eps parel of foam.
Op deze manier krijgt uw woning extra comfort. Welk extra comfort bied isolatie:
- De warmte blijft langer hangen, waardoor de thermostaat minder snel aanslaat. Dit brengt u tot wel 30% minder stook kosten.
- Met warm weer blijft het een heel stuk koeler in uw woning.
- Het is ook nog eens geluiddempend, waardoor u het verkeer voor uw deur minder hoort.
Spouwmuur isolatie word al toegepast vanaf de jaren 80, de meeste woningen voor 2000 komen dan ook in aanmerking voor spouwmuurisolatie of voor het bij isoleren.
Voordelen spouwmuurisolatie
- Laag energie verbruik.
De meeste warmte gaat via de spouwmuur verloren. Met spouwmuurisolatie gaat u besparen tot 30% op uw energie rekening. En u doet ook nog eens mee aan verduurzamen van het milieu.
- Binnen een dag is de klus geklaard.
Over het algemeen hebben wij 1 dag nodig om de klus uitgevoerd te krijgen.
Als u een erg grote woning bezit mag u uitgaan van maximaal 2 dagen.
- Er word niks aan uw huis afgebroken.
Omdat er in de voeg geboord word, kan dit heel makkelijk op de zelfde kleur dicht gemaakt worden.
- Goedkope investering.
Er zijn veel verschillende manieren om uw woning te verduurzamen, zoals zonnepanelen, warmtepompen. In vergelijking is dit dan een hele goedkope investering en levert dan ook een snellere besparing op.
- Subsidie
Op het verduurzamen van je woning, zit nog subsidie op. Dit geldt wel dat je hiervoor 2 energie besparende oplossingen moet uitvoeren. Om hier meer informatie over te krijgen kunt u kijken op: http://isde.nl. Voor meer informatie kunt u hiervoor ook bij ons terecht.
- Uw rendement?
Door de lage investering en de hoge gasprijs, zal de terugverdientijd nog sneller zijn.
Dit zal doorgaans tussen de 2 en de 5jaar zijn.
- Comfort
Geisoleerde muren bieden niet alleen comfort in de winter, in de zomer houd het ook de hitte tegen.
Conclusie: u heeft het warmer in de winter en zomers koeler.
- Geluidsdempend
Door de spouwmuurisolatie hoort u ook een stuk minder vervelende geluiden van buiten, zoals druk verkeer, langsrijdende treinen, en de vrachtwagens op de snelweg. Tevens hebben ze ook een stuk minder last van harde muziek als u een keer een feestje geeft. Hoe minder geluid, hoe rustiger u kunt wonen.
- Vochtproblemen
Nummer 1 vergissing bij mensen dat spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaken. Dit klopt niet. Integendeel zelfs. Het isolatiemateriaal (minerale wol of eps parels) in uw spouwmuur houdt juist vochtophoping tussen uw buiten- en binnenmuur tegen en laat de oppervlaktetemperatuur van uw muren stijgen, waardoor u nooit meer een koude muur heeft. Hier het gevolg van in minder kans op vocht- en schimmelproblemen.
- Woningwaarde
Doordat u een hoger energie label krijgt door de isolatie, stijgt uw huis in waarde. Dit betekend dat u de investering er ten alle tijden uit krijgt. En vanaf moment van isoleren er wel van kunt profiteren en genieten.
- Veiligheid
De materialen wat wij gebruiken (wol en parels) zijn niet brandbaar en bevatten geen giftige stoffen.
Nadelen spouwmuurisolatie
In principe zijn er geen nadelen aan spouwmuurisolatie. Let op:
- Het is wel belangrijk dat je het door een betrouwbaar isolatie bedrijf laat doen, die ook de juiste materialen gebruikt.
- Tevens moeten de muren ook geschikt zijn voor isolatie, en mag er geen vuil in de spouwmuren zitten.
Risico’s spouwmuurisolatie
Slechte ventilatie kan leiden tot vocht en schimmel.
Het is dan ook belangrijk om je kruipruimte wel voldoende te laten ventileren.
Dit doen wij doormiddel van luchtgaten te maken vanaf de buitenmuur richting de kruipruimte, en dekken het na de tijd netjes af met een afdekkap.
Voor welke muren is spouwmuur niet geschikt?
- Beschilderde gevels
Als een gevel geschilderd is kan het zijn dat uw woning niet geschikt is voor isolatie. Dit zorgt er namelijk voor dat de muur niet kan ademen. Dit is vooral het geval bij oudere verfsoorten.
De modernere verfsoorten zijn in de meeste gevallen wel dampopen en laten de gevel ademen.
- Geglazuurde baksteen
Geglazuurde baksteen kunt u herkennen door de glans in de baksteen, door deze glazuurlaag kan de gevel niet ademen. Achter deze glazuurlaag kunnen vochtophopingen plaatsvinden, waardoor de toplaag kan afbreken.
Let hier bij wel op: niet per definitie zijn alle muren ongeschikt die een glazuurlaag lijken te hebben. Laat dit dan ook onderzoeken door een professional.
- Geen spouw.
Het kan zijn dat uw muren enkel of dubbel steens zijn en bevatten dan ook geen spouw. Dit kan dan ook niet geïsoleerd worden vanaf de buiten zijde. Hier zijn natuurlijk wel andere methodes voor.
- Vervuilde spouwmuren.
De spouwmuur kan een vervuiling bevatten, deze vervuiling kunnen bestaan uit bouwresten, cement of puin.
Vooral bij oudere gebouwen komt dat wel eens voor.
Het is dan ook handig om eerst een adviseur bij u langs te laten komen om bij u in de spouw te kijken met een endoscoop (spouwcamera) of er geen vervuiling bevind.
Met dit onderzoek komt u er dan ook achter of uw woning geschikt is voor isolatie.
- Oude gevel.
Het kan zijn dat uw woning vrij oude bakstenen bevatten, dit kan er voor zorgen dat uw bakstenen te veel vocht op nemen en niet snel opdrogen waardoor je weer vochtproblemen zou kunnen krijgen.
Dit is wel makkelijk te verhelpen door de gevel te impregneren, de gevel word dan namelijk waterafstotend.
Heeft uw woning spouwmuren?
De meeste woningen en gebouwen die na de jaren 30 gebouwd zijn hebben spouwmuren.
Woningen gebouwd na 1970? Deze woningen bevatten zo goed als zeker spouwmuren.
Hoe komt u erachter of uw woning spouwmuren heeft?
- Door de dikte van de buitenmuur op te meten. Is deze minstens 24cm breed? Dan hebt u waarschijnlijk spouwmuren.
- Heeft u nog oude bouwtekeningen, hierop is het ook op te vinden.
Om hier 100% zeker van te zijn, kunt u ons inschakelen voor een endoscopisch onderzoek.